‹ Tilbage

Hjælp til eksport af danske tegneserier

Danske Tegneserieskaberes katalog over serier klar til udenlandsk udgivelse © Ingo Milton

“Danmark er et lille sprogområde, og det er svært at leve af at lave serier til det danske marked. En måde at forbedre indtjeningen er naturligvis at sælge sin serie til udgivelse i udlandet”, fortæller Ingo Milton, medlem af Danske Tegneserieskabere.

Erfaringen viser desværre, at danske forlag har vanskeligt ved at sælge danske serier til udlandet. De har mere fokus på at købe udenlandske serier til udgivelse i Danmark.

Derfor opfordrer Danske Tegneserieskabere deres medlemmer til at forsøge at beholde udlandsrettighederne, når de skriver kontrakt med et forlag. Det kan dog være svært, når man bliver mødt med en standardkontrakt, hvor et evt. udlandssalg automatisk er inkluderet.

“De serieskabere, som har haft held med dét, og som har solgt til udlandet, er ofte lykkedes, fordi de selv har hyret en agent – men det kan virke uoverskueligt og dyrt for den enlige serieskaber”, uddyber Ingo Milton.

Støtte fra Danske Tegneserieskabere og VISDA
Siden 2012 har foreningen årligt støttet danske serieskabere med rejselegater til udenlandske seriefestivaler, så de selv fik mulighed for at opsøge udenlandske forlag. Oplevelsen har dog været, at mange af disse festivaler har fokus på konsumsalg til lokale fans, så det kan være svært at få kontakt med forlagsredaktørerne.

Men i 2019 fik foreningen øje på Angoulême festivalen i det sydlige Frankrig. Den adskiller sig fra andre tegneseriemesser derved, at der foruden konsum-festivalen også er en professionel sektion, hvor der kun er adgang for rettighedskøbere og -sælgere.

“Vores generalforsamling godkendte herefter, at vi kunne bruge licensmidler fra VISDA til at præsentere danske tegneserier for udenlandske udgivere”, siger Ingo Milton.

Danske tegneserier præsenteres for lande i hele verden
Foreningen udsendte en opfordring til såvel medlemmer, ikke-medlemmer og tegneserieforlag om at deltage i et Foreign Rights katalog. Det var en betingelse, at serieskabernes titler forelå digitalt, og at der var udarbejdet en engelsk oversættelse. 37 serieskabere og 4 forlag med i alt 89 titler tog imod tilbuddet.

Der blev produceret et 36 siders engelsksproget katalog på papir og oprettet et domæne, www.dtsk.dk, hvor det blev lagt online med links til oversatte læseprøver af alle titler som PDF.

Den fysiske præsentationen af serierne skete i januar 2020 i rettighedspavillionen i Angoulême, hvor Danske Tegneserieskabere havde købt en lille stand.

Før messen udsendte foreningen over 300 e-mails til udenlandske udgivere, og det resulterede i 33 forhåndsaftalte møder med forlag fra 12 lande, hvor potentielle købere fik beskrevet serierne og så de danske papirudgaver. 120 kataloger blev udleveret.

Foreningen forhandler ikke på serieskabernes vegne, men etablerer kontakten, når en udgiver viser interesse for en serie, så parterne selv kan fortsætte derfra.

I efteråret 2020 blev der tilføjet nye titler til kataloget og udsendt nyhedsbrev herom til foreningens kontakter.

Angoulême messen i januar i 2021 blev desværre aflyst i sin fysiske form pga. Covid 19. Men hele rettighedsmessen er flyttet over i en digital form på nettet, og perioden er øget fra 4 dage til 6 måneder.

Danske Tegneserieskaberes aktuelle katalog er vokset til 70 sider med 114 titler fra 44 serieskabere. Det kan ses på www.dtsk.dk. Det blev annonceret med 460 e-mails til nye og gamle kontakter fra 2020.

Resultater?
Det øgede fokus på at hjælpe danske serieskaber med at sælge deres serier til udgivelese i udlandet har givet pote. Flere danske serieskabere har haft succes med det. Heriblandt tegneseriskaberen Sussi Bech, der har solgt tegneserien ‘Aida Nur’ til føljeton-udgivelse i det tyske magasin ‘Zack’.

“Hvis det ikke var for vores rejser til festivaler, ville jeg ikke ane, hvem ‘Zack’ var, men nu ved jeg, at det er et tegneserietidskrift med mange år på bagen. Og det betyder meget for mig, at min tegneserie kan komme ud og leve andre steder end i Danmark”, fortæller Sussi Bech.

Danske Tegneserieskaberes rejser til festivaler og kataloget Foreign Rights bliver finansieret af VISDA’s kulturelle midler.

Thomas Thorhauge og Erik Petri ved tegnevæggen, Bogforum 2012 © Ingo Milton
Danske serieskabere på Comic Festival München 2019 © Frank Madsen
Danske Tegneserieskaberes stand i rettigheds-pavillionen, Angoulême 2020 © Tatiana Goldberg
Rettighedspavillionen, Angoulême 2020 © Ingo Milton