‹ Tilbage

Mød et bestyrelsesmedlem: Tina Holm Møller, HK Privat – Grafisk Kommunikation

Hvem er det egentlig, der sidder i bestyrelsen i VISDA? Vi præsenterer i den kommende tid bestyrelsesmedlemmerne fra vores medlemsorganisationer. Denne gang: Tina Holm Møller fra HK Privat – Grafisk Kommunikation

© Lisbeth Holten

Af Louise Kidde Sauntved

Hvad laver HK Privat – Grafisk Kommunikation?

”Der er cirka 8500 medlemmer af HK, som arbejder med grafisk kommunikation. Ud af dem laver omkring 2600 noget, der er beskyttet af ophavsloven. Vi kalder os selv en tværgående forening, fordi vi går på tværs af geografi og virksomhedstyper her i HK og samler medlemmerne omkring faget. Sammen med aktive medlemmer laver vi et sted mellem 80 og 100 arrangementer om året med faget som udgangspunkt og målrettet lige præcis denne her målgruppe. Både meget programtekniske kurser og kurser, der hjælper en med at genfinde glæden ved at være kreativ og huske, hvorfor man gik ind i det her fag og gerne ville skabe noget med hænderne og sidde med farve på fingrene. For man har jo brug for at blive inspireret hele tiden for at kunne skabe nye, fede ting. Derudover er det også os, der står for konferencen We Love Graphic Design”.

Hvilke udfordringer oplever du, at jeres medlemmer står overfor netop nu?

”Noget af det jeg ofte taler med folk om, er prisfastsætning. For hvad skal tingene egentlig koste? Vi har i samarbejde med DJ lavet en overenskomst, som dækker freelancearbejdet i forhold til magasiner og blade, og den kan man godt læne sig lidt op ad i forhold til samarbejdsrelationer med kunden, og hvad man skal tage for tingene. Alligevel kan det godt være svært både at sige det til kunderne og selv tro på, at det er det, ens arbejde er værd.”

“En af de store tendenser lige nu er også, at arbejdsmarkedet har flyttet sig. For tyve år siden var størstedelen af vores medlemmer ansat i mediehuse, på trykkerier og reklamebureauer. Nu er det kun cirka 17 procent. Resten er ansat i alle typer virksomheder, både offentlige og private, hvor der er en kommunikationsafdeling. Det betyder, at man typisk sidder sammen med færre mennesker, end man gjorde tidligere, og det giver et behov for fællesskab med kollegaer på en anden måde, eksempelvis gennem kurser. Skiftet betyder også, at nye opgaver er kommet til. Med væksten af de sociale medier er arbejdsfeltet for eksempel flyttet fra stillbilleder til levende billeder, video, og måske skal man også animere eller skrive en lille tekst. Her drøfter vi meget, at det ikke nytter noget, at man tror, man skal kunne det hele, for det kan man alligevel ikke. Man skal fokusere på det, man er god til, og så brede sig lidt ud derfra.”

Hvilken betydning har ophavsretten og VISDA’s arbejde for tegnere og illustratorer?

”Ophavsretten har stor betydning. Dels er de her penge jo med til at sikre, at folk får kurser og ny viden og ny inspiration, men de er også med til at sikre, at folk fremadrettet kan leve af tingene. Folk skal jo have smør på brødet, og det får de ikke, hvis varerne bare bliver taget, uden at der bliver betalt for dem. Senest har vi også brugt nogle af ophavsretsmidlerne til at udlodde et antal legater, hvor der medfølger en forpligtelse til at fordybe sig i sin egen forretning. For der er en del, der trænger til lige at blive hevet op på sporet og måske blive lidt klarere i spyttet i forhold til, hvad de kan, og hvad de kan tilbyde en kunde. Vi har koblet en erhvervscoach på, som de får en stribe sessioner med, og vi glæder os meget til at få feedback på forløbet, for vi ser det som en god hjælp til selvhjælp at styrke forretningen på den måde.”

Hvorfor er du engageret i bestyrelsen i VISDA?

”Det er jeg, fordi jeg er den i HK, der varetager tegner- og illustratorer-området. Så når der opstår sager og rådgivning om ophavsret, så er jeg den første, de møder. Jeg synes, det er vigtigt, at vi også spiller en rolle, for vi repræsenterer en ikke uvæsentlig andel af dem, der er i Danmark af denne her type. Jeg er selv oprindeligt uddannet grafiker, og jeg er glad for at kunne give noget til andre i faget, så de kan udvikle sig og holde sig selv skarpe, så de bliver det første valg, når der skal ansættes.”